Et lavenergihus er designet til at minimere energiforbruget og maksimere bæredygtigheden, og solceller spiller ofte en central rolle i denne vision.
Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad et lavenergihus indebærer, hvilken rolle vedvarende energikilder som solenergi spiller i denne sammenhæng, og hvilke fordele hustypen bringer med sig.
Hvad definerer et lavenergihus?
Lavenergihuse repræsenterer fremtiden inden for boligbyggeri, hvor miljøvenlighed og energieffektivitet er i fokus. Disse huse er designet til at bruge betydeligt mindre energi end det, der er fastsat som krav til det maksimale energiforbrug i bygningsreglementet. Reglementet fastlægger ikke kun grænseværdier for husets samlede energibehov, men specificerer også mindstekravene til isoleringsevnen af husets forskellige elementer i klimaskærmen, såsom ydervægge, terrændæk, vinduer og døre.
En bolig, der opfylder kravene for lavenergihuse, vil få tildelt energimærket A2020. Det er den højeste energistandard inden for byggeri i Danmark. For at kunne få A2020-mærkningen skal der foretages en grundig vurdering af bygningens eksisterende energieffektivitet og de nødvendige forbedringer.
Dog er det som oftest nybyggeri, der kan tildeles A2020-status.
Der er mange fordele ved lavenergihuse
Lavenergihuse får mere og mere opmærksomhed, og der bliver bygget flere og flere af dem. Dette skyldes blandt andet den stigende fokus på bæredygtighed samt danskernes ønske om at nedbringe el-, vand- og varmeregningerne.
A2020-husene skiller sig ud på disse områder, da de er i stand til at minimere energiforbruget og dermed reducere miljøbelastningen. Dette gør dem særligt attraktive for dem, der ønsker en mere bæredygtig boligløsning.
Men hvad med de mere konkrete fordele og ulemper ved lavenergihuse? Fordelene inkluderer et sundere indeklima, og erudover er de typisk mere komfortable at bo i og kræver mindre vedligeholdelse sammenlignet med konventionelle boliger. Dog er der højere omkostninger forbundet med byggeriet af nyt lavenergihus, da materialerne og løsningerne, som skal til for at opnå de ønskede energieffektivitetsstandarder, er dyrere.
Samlet set repræsenterer lavenergihuse en grønnere og mere bæredygtig fremtid for boligbyggeri, hvor ejere kan nyde både økonomiske og miljømæssige fordele ved at vælge denne energieffektive løsning.
Overvejer du solcelleanlæg som en del af setuppet i dit lavenergihus? Her kan du se alle vores solcellepakker
Krav for energibehov, tæthed og varmetab
For at opnå klassifikationen som lavenergihus skal huset opfylde visse krav inden for energibehov, tæthed og varmetab.
Energibehovet for et hus omfatter den mængde energi, der kræves til opvarmning, ventilation, køling og varmt brugsvand, og dette udtrykkes som energirammen. Denne ramme er baseret på standardværdier for husets brug. Et konventionelt nybygget enfamiliehus har en øvre grænse for energiforbruget på 30 kWh/m2 om året plus 1.000 kWh om året divideret med det opvarmede etageareal til opvarmning. Til sammenligning må et lavenergihus kun forbruge op til 27 kWh/m2 om året, hvilket afspejler den lavere energiintensitet i disse huse.
Når det kommer til tæthedstest af nybyggede huse, må et almindeligt familiehus udlede højst 1,0 liter luft pr. sekund pr. opvarmet kvadratmeter under en blower door-test. En sådan test består i, at en særlig dør installeres i en af husets åbninger, normalt en dør eller et vindue. Denne dør er forbundet til en kraftig ventilator, der skaber et undertryk inde i huset. Ved at måle luftstrømmen gennem denne dør kan man vurdere, hvor tæt huset er, og identificere eventuelle lækager, der kan forårsage varmetab eller energispild. Et lavenergihus skal være endnu tættere end et almindeligt familiehus – det må kun udlede højst 0,7 liter luft pr. sekund pr. opvarmet kvadratmeter.
Ved vurderingen af et hus’ evne til at bevare varmen, spiller U-værdien en afgørende rolle. Kravene til U-værdierne for ydervægge, terrændæk, tag og vinduer er blevet skærpet i de seneste opdateringer af bygningsreglementet. Mens disse krav er ens for både konventionelle huse og lavenergihuse, kan der være små variationer i U-værdien for yderdøre og visse typer vinduer.
Kombination af vedvarende energikilder i lavenergihuse
I et lavenergihus, der stræber efter et minimalt energiforbrug, er kombinationen af forskellige vedvarende energikilder afgørende. Disse kilder tjener til at forsyne huset med varme, elektricitet og vand på en bæredygtig måde. De mest almindelige energikilder inkluderer vindkraft, solenergi og varmepumper.
Hvordan disse kilder kombineres, afhænger af den enkelte families behov og de specifikke forhold på stedet.
Ofte ser man en kombination af solenergi og varmepumpe i lavenergihuse, hvor solceller installeres på taget for at udnytte solens energi til at producere elektricitet.
Denne elektricitet kan bruges til at forsyne huset med strøm, og hvis der er overskud, kan den endda sælges til elnettet. Samtidig kan solenergien også bruges til at drive en varmepumpe, der producerer varme til opvarmning af huset og til opvarmning af vand.
Dette gør det ikke kun mere økonomisk fordelagtigt på lang sigt, men også mere bæredygtigt og miljøvenligt, da det reducerer husets afhængighed af energikilder som fossile brændstoffer.