Hvad er solceller, og hvordan fungerer de?
Du har med garanti set dem i landskabet – disse mørke plader, der dækker hele marker, eller som måske pryder den ene side af naboens tag. Vi taler naturligvis om solceller, der omdanner solens lys til grøn strøm som et bidrag til vores fælles mission om at implementere mere bæredygtige og vedvarende energikilder til fordel for brugen af fossile brændstoffer.
Solceller, der også betegnes fotovoltaiske celler, er grundlæggende byggesten i solcelleanlæg. De er lavet af halvledermaterialer, ofte silicium, som konverterer sollys direkte til elektricitet gennem et fænomen kaldet den fotovoltaiske effekt. Fotovoltaisk er sammensat af “foto” for lys samt “voltaisk” efter Alessandro Volta og refererer til genereringen af elektrisk spænding fra sollys.
De fotovoltaiske celler består af to lag silicium, en positiv og en negativ side.
Når sollyset rammer solcellerne, frigiver det elektroner i siliciumet, og de frigjorte elektroner skaber en elektrisk strøm. Dette er kernen i, hvordan solceller producerer elektricitet. En inverter kobles derefter til solcelleanlægget for at omdanne den genererede strøm fra solcellerne fra jævnstrøm (DC) til vekselstrøm (AC), som er den type strøm, vi bruger i vores hjem. På den måde bliver den grønne energi fra solens stråler tilgængelig for vores daglige strømbehov.
Hvorfor solceller?
- Spar 40-70% på jeres strømregning
- Bedre afkast end aktiemarkedet
- Beregninger baseret på ingeniørfaglig ekspertise
Asger Kappel Skau
Civilingeniør i Bæredygtig Energi
Sådan er processen
Giv os et kald på 70160100
Vi søger for god rådgivning og konkurrencedygtige priser.
- Kontakt os for at få et tilbud
- Acceptér tilbuddet, der passer til jeres behov
- Nyd grøn og bæredygtig strøm fra solceller
Der findes forskellige solcelletyper
Nu ved du, hvordan solceller i grundtræk fungerer ved at konvertere sollys til strøm. Med viden på plads om, hvordan solenergi virker, giver det mening at dykke ned i de forskellige modeller og størrelser solceller, der eksisterer. Denne diversitet spiller nemlig en central rolle i at få et indgående kendskab til, hvordan solceller fungerer.
Inden for solenergi findes der altså forskellige solcellemodeller og størrelser på solcelleanlæg, hvilket har en direkte indvirkning på deres effektivitet og produktionskapacitet. Solcellemodulerne kan variere i deres sammensætning og teknologi, og størrelsen på solcelleanlægget kan have betydelig indflydelse på, hvor meget strøm det kan producere.
De forskellige modeller solcelleteknologier inkluderer monokrystallinske, polykrystallinske og tyndfilmssolceller, hvoraf monokrystallinske solceller er kendt for deres høje effektivitet og pladsbesparende udformning, mens polykrystallinske solceller er mere overkommelige og velegnede til visse anvendelser. Tyndfilmssolceller er karakteriseret ved deres fleksible design og evne til at tilpasse sig forskellige overflader.
De forskellige modeller solcelleteknologier inkluderer monokrystallinske, polykrystallinske og tyndfilmssolceller, hvoraf monokrystallinske solceller er kendt for deres høje effektivitet og pladsbesparende udformning, mens polykrystallinske solceller er mere overkommelige og velegnede til visse anvendelser. Tyndfilmssolceller er karakteriseret ved deres fleksible design og evne til at tilpasse sig forskellige overflader.
Størrelsen af solcelleanlægget spænder også bredt – og som du garanteret allerede har erfaret, fås solcelleanlæg som alt fra mindre boliginstallationer til store kommercielle og industrielle solcelleanlæg til erhverv. Anlæggets størrelse påvirker direkte mængden af solenergi, der kan opsamles og omdannes til elektricitet.
Så når du hører nogen tale om – eller selv søger svar på – solcellers effektivitet, skal du have in mente, at der er den specifikke solcelleteknologi og anlæggets størrelse, der dikterer, hvilket energioutput man kan forvente.
Hvordan fungerer solenergi i det danske klima?
Måske har du hørt nogen sige, at solceller ikke er det værd i et land som Danmark, hvor mængden af solskinstimer ligger langt fra det antal, som sydligere lande kan bryste sig af.
Men det er ganske enkelt en fejlopfattelse; solceller viser sig nemlig at være yderst effektive i det danske klima.
Der er sket meget, siden solceller for første gang så dagens lys, og takket være de moderne solcelleteknologier vi har i dag, kan vi med solceller opsamle solenergi effektivt, selv på dage med overskyet vejr. Dette gør, at solceller alt i alt er en levedygtig og bæredygtig energikilde i Danmark, og mange husstande og virksomheder har allerede haft gavn af at installere solcelleanlæg.
- Solceller kan generere elektricitet selv på overskyede dage, dog med en reduceret effektivitet sammenlignet med klare solskinsdage. Teknologiske fremskridt har forbedret deres evne til at indfange diffust sollys, der forekommer på overskyede dage.
- Sommermånederne byder på længere dagslys i Danmark, hvilket skaber en god mulighed for energiproduktion, selvom solintensiteten måske ikke når niveauet fra mere solrige dele af verden.
- Overraskende nok er køligere temperaturer en fordel; solceller fungerer faktisk mere effektivt ved lavere temperaturer. De høje sommertemperaturer i varmere lande reducerer effektiviteten af solcellerne, normalt med 0,35 % per grad over 25 grader.
- Der er tydelig forskel mellem sommer- og vinterproduktion fra solenergi. Omkring 75 % af strømproduktionen finder sted i sommermånederne, mens omkring 25 % forekommer i vintermånederne. Dette er værd at tage med i betragtning ved planlægning af erhvervelse af et solcelleanlæg.