Solceller er som små energifabrikker på dit tag. Når solen skinner, arbejder de hårdt på at omdanne sollys til elektricitet, som du kan bruge til at drive dine apparater derhjemme eller endda sælge overskydende strøm tilbage til elnettet. Det er den simple version, og der er naturligvis meget mere til emnet.

For hvordan fungerer solceller egentlig – eller rettere sagt – hvordan er solcellers opbygning?
Læs med her, hvor vi kommer med en gennemgang. 

Solceller og opbygning – kort fortalt 

Hver solcelle er opbygget af flere lag med materialer, der arbejder sammen for at skabe elektricitet. Selve kernen i en solcelle består af et halvledende materiale – i langt de fleste paneler i form af silicium, som er et ret almindeligt grundstof – faktisk består jorden af 27 % silicium.

I meget sjældne tilfælde udgøres kernen af glas eller polymerresin. Det halvledende materiale (oftest silicium) har forskellige elektroniske egenskaber for at skabe et elektrisk felt. Når sollyset, som også kaldes fotoner, rammer solcellen, trænger det ind i siliciummet og aktiverer det. Denne proces kendes som den fotoelektriske effekt, der skaber strøm, som vi kan udnytte.

De fleste solceller består af to lag silicium: et lag med en negativ ladning (N-type) og et lag med en positiv ladning (P-type). Grænsen mellem disse to lag kaldes en PN-overgang. Når fotoner absorberes i solcellen, skabes der et elektrisk felt ved PN-overgangen, hvilket skubber elektronerne i en retning og skaber elektrisk strøm.

For at beskytte solcellerne og optimere deres effektivitet er de typisk dækket af et glas- eller plastikdæksel, der lader sollyset passere frit igennem. Bag solcellerne er der en bagplade, der fungerer som en elektrisk leder og indsamler den producerede strøm.

Solcelleopbygning

Solceller forbindes og kobles til en inverter 

Solceller er typisk organiseret i serie- og parallelforbindelser for at danne et solcellepanel. Ved at organisere solcellerne på denne måde øges både den samlede strømproduktion og spændingen.

Dette design giver en mere effektiv udnyttelse af solenergien, da det tillader en optimal balance mellem spænding og strøm.

Den elektricitet, som solceller producerer, kan ikke føres direkte ind i elnettet, da det er jævnstrøm (DC). Det skal konverteres til vekselstrøm (AC), som er det, der kommer ud af stikkontakterne. Konverteringen sker gennem en såkaldt inverter, der gør det muligt for solenergi at blive anvendt lokalt eller sendt i forsyningsnettet.

Investér i solceller for en bæredygtig fremtid

Forståelsen af solcellers opbygning kan være både spændende og komplekst. Disse teknologier repræsenterer en imponerende fusion af videnskab og ingeniørarbejde og forventes at spille en stadig større rolle i fremtidens energisystem.

Og én ting er sikkert: Med solceller har vi mulighed for at udnytte solens uendelige energikilde og skabe bæredygtig elektricitet – det er en investering i vores fælles fremtid.

Der skal derfor heller ikke herske tvivl om, at vi hos SolarImpact gerne vil udbrede budskabet om, at solceller er en måde at bidrage til grøn energi og samtidig spare på elregningen.

Her kan du læse om solcelleanlæg til hus eller solceller til erhverv.

Vi besvarer dine spørgsmål om solcellers levetid 

 Hvis du ønsker at vide mere om, hvordan solceller kan gavne dig – hvad end det er i privat- eller virksomhedsregi, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70 160 100 eller mail info@solarimpact.dk. Vi står klar til en uforpligtende snak om solenergi.

Få et uforpligtende prisoverslag

Når du udfylder formularen, afleverer du dine personlige oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.

Udfyld formularen​

Vores eksperter sammensætter en løsning

Modtag et skræddersyet tilbud​

Solcelleopbygning