Interessen for solceller som en bæredygtig energiløsning bliver kun større og større. Men for mange kan det være en udfordring at navigere i alle de regler og lovgivningen, der omgiver solcelleinstallationer. Heldigvis er der lys forude. I dette indlæg vil vi gennemgå de vigtigste regler for solcelleanlæg, som private og virksomheder skal være opmærksomme på, når de overvejer at investere heri.

Hvad er solceller, og hvordan virker de?

Afregningsmodeller

Afskrivningsmuligheder

Fastsat lovkrav for salg af strøm

Regler for opsætning af solceller

Det skal du vide om solceller – regler og lovgivning for private og erhverv

Grundet stigende elpriser er solceller for alvor kommet i betragtning som en attraktiv investering for private såvel som erhverv. Hører du blandt dem, der overvejer at opgradere husstandens energiløsning med solceller eller udnytte potentialet for at installere solenergi på din erhvervsbygning, er det således vigtigt at forstå de grundlæggende regler og procedurer, som gælder herfor. Læs med herunder, hvor vi kommer med en letforståelig gennemgang af regler for solceller.

Afregningssystemet

Når du har solceller installeret, vil du komme til at interagere med tre vigtige aktører: dit netselskab, dit elselskab og en produktionsleverandør. Dit netselskab registrerer både din strømproduktion og forbrug, mens dit elselskab opkræver betaling på vegne af netselskabet og staten. Produktionsleverandøren køber overskydende strøm fra dig og sælger den til elmarkedet.

Regler for solcelleanlæg

Nettoafregning

Når du ejer solceller, skal du være tilmeldt en afregningsmodel. På nuværende tidspunkt findes der to former for afregningsmodeller for private: den timebaserede og den øjebliksbaserede. For erhverv er det udelukkende den timebaserede, som der er mulighed for.

Den timebaserede afregningsmodel tillader, at din overskydende strøm lagres i op til en time. Du kan derefter forbruge denne strøm inden for den pågældende time. Hvis du ikke bruger al din strøm inden for den time, bliver overskuddet automatisk solgt til elnettet til markedsprisen. Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du sælge din overskydende strøm via en produktionsleverandør, som du selv laver en aftale med.

Med den øjebliksbaserede afregningsmodel skal du forbruge den producerede strøm i samme øjeblik, som den bliver produceret af dit solcelleanlæg. Hvis du ikke bruger strømmen, bliver den automatisk solgt til elnettet. Ligesom ved den timebaserede model, skal du også her sælge din overskydende strøm via en produktionsleverandør, hvis du ikke er godkendt til pristillæg.

Afskrivningsmuligheder for virksomheder

Virksomheder har fordelagtige afskrivningsmuligheder, når de investerer i solceller. Med de gældende regler kan de nemlig afskrive 115 % af de investerede beløb i solcelleanlægget, og det betyder konkret at for hver krone, virksomheden investerer i solceller, kan der afskrives 1,15 kr. Disse afskrivninger gælder for omkostninger til både selve anlægget, montering og vedligeholdelse.

For at udnytte disse fordele skal virksomheden være en del af virksomhedsordningen, som muliggør afskrivning af op til 25 % af investeringen til solceller årligt. Det er vigtigt at bemærke, at afskrivningen afhænger af, om solcelleanlægget bliver kategoriseret som installation eller driftsmiddel. Hvis anlægget har en kapacitet på mere end 1 MW, betragtes det som et driftsmiddel med lang levetid, og afskrivningen er begrænset til 15 %. Hvis anlægget er under 1 MW, kan der afskrives op til 25 % med en afskrivningsværdi på 115 %.

Lovkrav om salg af overskydende strøm – for både private og erhverv

Alle solcelleanlæg der er installeret efter den 1. januar 2020 skal være tilmeldt en produktionsleverandør, som vil stå for at sælge overskudsproduktionen af strøm.

Det er et lovfastsat krav, og hvis du ikke selv tilmelder dit anlæg til en produktionsleverandør, vil Energinet automatisk gøre det for dig. Dog vil dette medføre et årligt gebyr på 1000 kr., og samtidig vil Energinet beholde beløbet for salget af din overskudsproduktion.

Produktionsleverandøren vil derefter sælge din strøm til elmarkedet, hvor den vil blive afregnet til markedsprisen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at elprisen kan variere i løbet af dagen, og at den typisk er højere om aftenen, hvor forbruget også er højt.

Strømmen sælges til den nordiske elbørs Nord Pool, hvor den handles til den aktuelle markedspris.

Regler for opsætning af solceller

Opsætning af solceller kan ikke blot ske uden videre, da det kan være underlagt lokale regler og forhold, som er fastsat af den pågældende kommune. Det er således vigtigt at være opmærksom på disse regulativer, da de kan påvirke mulighederne for at installere solcelleanlæg – både for private og erhverv.
Lokalplanlægning

Opsætning af solceller kan være underlagt lokale planer og regulativer såsom kommune- og lokalplaner samt tinglyste deklarationer. Det er bygningsejerens ansvar at undersøge, om ejendommen er omfattet af sådanne planer og deklarationer. Eventuelle afvigelser fra disse bestemmelser kræver dispensation.

Grundejerforeninger
Det er vigtigt at undersøge eventuelle restriktioner i vedtægter for grundejerforeninger, servitutter eller tinglyste deklarationer på ejendommen, da disse kan påvirke muligheden for opsætning af solcelleanlæg.
Bebyggelsens arkitektur
Nogle kommuner har specifikke krav til ændringer af bygningers ydre, herunder regler om maksimal dækning af tagfladen med solpaneler og krav om nedfældning i tagfladen. Der skal i visse tilfælde søges byggetilladelse og dispensation for at opfylde disse krav.
Refleksion og glanstal
Nogle lokalplaner indeholder krav til tagmaterialers glanstal for at minimere refleksioner, der kan være til gene for naboer. Der er dog ingen standardiseret skala for måling af glans fra solceller, men producenter arbejder på at minimere refleksionerne.
Bevaringsværdige bygninger
Bevaringsværdige bygninger kan være underlagt særlige regler, og det kan være nødvendigt at kontakte kommunen for at få tilladelse til opsætning af solcelleanlæg.
Krav om byggetilladelse
Solcelleanlæg over 6 kW størrelse kræver som udgangspunkt en byggetilladelse. Dette gælder både for anlæg monteret på taget og anlæg på stativ på jorden. Opsætning af solceller på erhvervs- og etagebebyggelser reguleres af bygningsreglementet og kræver altid en byggetilladelse. Derudover kan opsætning af solceller i landzone også kræve en landzonetilladelse.

Få et uforpligtende prisoverslag

Når du udfylder formularen, afleverer du dine personlige oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.

Udfyld formularen​

Vores eksperter sammensætter en løsning

Modtag et skræddersyet tilbud​

Regler for solcelleanlæg