Sådan tjekker du om din inverter er ude af drift

Solcelleanlæg er som hjertet i dit hjem, der pumper grøn energi og holder elregningen i skak. Men hvad sker der, når inverteren, der er ansvarlig for at omdanne solenergien til strøm, giver op? Her er nogle enkle trin til at afgøre, om din inverter er ude af drift.

  1. Online overvågning: Hvis dit solcelleanlæg er udstyret med online overvågning, kan du tjekke status og ydeevne via en computer eller en app. Eventuelle uregelmæssigheder, tab af forbindelse eller lav ydeevne kan indikere inverterproblemer. Det vil være bedst, at overvåge det en solskinsdag, da produktion er direkte afhængig af solindstrålingen. Hvis den ikke producerer noget i solskin, er der et problem. Hvis ikke du har online overvågning, ved ældre inverter, kan man se produktion på infoskærm på inverter i de fleste tilfælde.
  1. Strømproduktion: Sammenlign den forventede strømproduktion fra solcellepanelerne med det faktiske output. Hvis du ser en betydelig forskel, kan det skyldes en inverterfejl. Det nemmeste er, hvis man har flere solcelle input med lige mange paneler på, at se på strømproduktionen under solskin. Hvis en eller flere er 0, så er der en klar fejl.
  1. Visuel inspektion: Begynd med at tjekke inverteren visuelt udefra. Se efter eventuelle åbenlyse tegn på skader, som brudte ledninger, løse forbindelser eller beskadigede kabinetter. En sund inverter skal se intakt ud uden synlige fysiske problemer. Det anbefales ikke, du piller front skærmen af og undersøger videre.
  1. Lysindikatorer: De fleste invertere har lysindikatorer, der signalerer deres driftstilstand. Tjek inverterens manual for at forstå, hvad de forskellige lys betyder. Hvis du ser unormale indikatorer eller manglende lys, kan det være et tegn på fejl.

At være opmærksom på din inverter’s helbred er afgørende for at opretholde effektiviteten af dit solcelleanlæg. Tidlig påvisning af problemer kan spare dig for ubehagelige overraskelser og sikre, at din grønne energiproduktion forbliver problemfri. Hvis inverteren er i stykker og garantien er udløbet, kan det i de fleste tilfælde svarer sig at købe en ny, fremfor at få den gamle repareret, især hvis et batteri ønskes i samme omgang. (Læs mere her).

 

Som civilingeniør i SolarImpact med en kandidatgrad i bæredygtig energi fra DTU, brænder jeg for at hjælpe virksomheder med at gøre en reel forskel for planeten. Med en solid teoretisk forståelse og praktisk erfaring inden for fotovoltaiske systemer, er jeg dedikeret til at fremme overgangen til bæredygtige energiløsninger. Mit mål er at støtte virksomheder i deres grønne transformation og sammen arbejde mod en mere bæredygtig fremtid. I SolarImpact arbejder jeg tæt sammen med virksomheder for at identificere og implementere solenergiløsninger, der ikke kun reducerer CO2-udslip, men også optimerer økonomisk effektivitet. Jeg trives i rollen som brobygger mellem teknisk innovation og praktisk anvendelse, og jeg er fast besluttet på at gøre bæredygtighed til en integreret del af forretningsstrategien. Gennem mine ledelseserfaringer fra udendørs ekspeditioner har jeg udviklet stærke evner til at lede projekter, hvor samarbejde og tilpasningsevne er nøglen til succes. Jeg er drevet af en passion for at udforske nye muligheder, lære kontinuerligt og skabe varige forandringer. Lad os sammen tage skridtene mod en renere og mere bæredygtig fremtid.